/ Darikradio.bg
Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи в "Седмицата" на Дарик радио земеделският министър Румен Порожанов.
 
Първи резултати: Ядем ли второ качество храни в България?

Български експерти купиха в супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване е установено и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, обясни Порожанов.
 
Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, установили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост.
 
Няма опасност от повишаване цената на хляба

Порожанов съобщи още, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на фирмите за промяна на стандарта на киселото мляко. Министърът е на мнение, че ако правилата бъдат изменени, качествата на продукта ще се влошат. Предложението е внесено по време на служебния кабинет и беше оттеглено от сегашното ръководство на ведомството.