Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков
Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков / БГНЕС, архив
Интервю на Александра Гинева с министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков
92820
Интервю на Александра Гинева с министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков
Агенцията по храните ще сравнява качеството на продукти у нас и в Западна Европа
  • Интервю на Александра Гинева с министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков
  • Агенцията по храните ще сравнява качеството на продукти у нас и в Западна Европа
България също ще сравнява качеството на хранителни продукти с една и съща марка, които се внасят у нас от Западна Европа, с тези, които се продават в по-богати страни в Евросъюза. Това съобщи в интервю за Дарик министърът на земеделието и храните Христо Бозуков, който взе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

„Изследвания в Чехия, Словакия и Унгария показват, че един и същ продукт е с по-високо качество в страните от Западна Европа, а се внася с по-ниско качество в Източна Европа. Понякога дори продукт с по-лошо качество се продава по-скъпо“, уточни пред Дарик министърът. Христо Бозуков ще поиска от Българската агенция по безопасност на храните да вземе мостри от различни продукти в Западна Европа и от същите продукти на нашия пазар, за да сравни качеството на стоките.

Да се чувстваш като втора ръка европеец

Пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо, обясни министърът на земеделието и храните Христо Бозуков.

"При направени анализи в Словакия се е оказало, че стоки от една и съща марка, които се продават в Словакия, и такива, взети от Австрия, се различават много по качествените показатели. Същото се е случило и в Чехия със стоки, продавани в страната, и такива, взети от Германия. Затова те поставят резонния въпрос защо се получава така и дали потребителите в ЕС не се делят на две категории. И настояват да се премахне тази порочна според тях практика. Нашата позиция беше в пълна подкрепа на това становище. И не само нашата, но и тази на други страни членки от Източна Европа", каза министърът.
 
На въпрос има ли информация на българския пазар да се продават стоки на големи международни компании, които в Западна Европа да са с по-високо качество, а в Източна Европа с по-ниско, проф. Бозуков каза: "Според информацията на нашия контролиращ орган - Българската агенция по безопасност на храните, няма разминавания в описанията на етикетите и съдържанието на продукта. Но тава не значи, че няма различие с тези марки, които се продават в България и в Западна Европа, защото предполагам, че те не са имали мостри от тази марка, взети, да речем, както Чехия е взела от Германия, а Словакия - от Австрия. Тези страни, които поставиха въпроса, казват, че действително това, което пише на етикетите, отговаря на съдържанието, но качеството е различно, а в много случаи цената е еднаква, а в някои случаи е дори по-висока от тези с по-доброто качество".
 
Министър Бозуков ще поиска в следващите дни от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните да изследва продукти, които се предлагат на българския и европейския пазар: "Българската агенция за безопасност на храните имат такава възможност, имат лаборатория, имат капацитет. Въпросът е само да се вземат мостри, които се продават в супермаркети в Западна Европа". "Ще направим това. Мисля, че няма да има проблем да извършим това", обеща проф. Бозуков. Той коментира, че в Чехия е направено доста обширно проучване на доста голям брой продукти - месни, млечни продукти, сокове и други.
 
Запитан какво би могла да предприеме българската държава, след като се видят резултатите и в случай че има разминаване, какво може да се инициира в рамките на страната и на родното законодателство, проф. Бозуков каза: "Бихме могли да изискваме от търговските вериги да внасят стоки със същото качество, каквито пласират и на западния пазар".  
 
Все още обаче не е ясно проби от кои храни и на какъв принцип ще бъдат изследвани.

Цялото интервю на Александра Гинева със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков чуйте в звуковия файл