/ gettyimages.com
Потребителите в Източна Европа отдавна са открили, че европейските производители им изпращат храни със същите названия, но с по-ниско качество и съвсем различен вкус.

Европейското законодателство разрешава на производителя да променя състава на хранителните продукти, без да сменя опаковката. Защото купувачите в различни страни имали различни вкусове. Но купувачите от страните в Централна и Източна Европа не са съгласни с това обяснение. И негодуват, тъй като според тях производителите им доставят далеч по-долнокачествени храни, и то на по-висока цена.

Агенцията по храните ще сравнява качеството на продукти у нас и в Западна Европа

Амбалажът е същият, но какво има вътре?

Щом комунистите в Централна и Източна Европа капитулираха, пазарът в тези страни се изпълни със стоки, недостъпни преди. Днес местните супермаркети предлагат в общи линии същата храна и напитки, както и другаде в Европа - това е видим и широко приветстван резултат от глобалния капитализъм. Но хората в Чехия, Словакия, Полша и България внезапно взеха да схващат: амбалажът може да е същият, а съдържанието - не.

Преработено пилешко

"Вземете този студен чай", казва чешкият министър на земеделието Мариан Юречка, отваряйки своя лаптоп. Презентацията му в "Пауърпойнт" показва логото на популярна сладка ароматизирана напитка, продавана в супермаркети и по бензиностанции из цяла Европа.

Да се чувстваш като втора ръка европеец

"Опаковката е същата. Изглежда еднаква в чешките и в германските магазини. Но напитката, продавана в Чехия, съдържа с 40 на сто по-малко естествен извлек от чай, при това струва по-скъпо, отколкото в Германия", казва министърът.

После минава към следващия слайд. "Или тези тук месни консерви. В Германия изглеждат по същия начин, както в Чехия", продължава той. "Продаваните в Германия обаче се правят от свинско, а чешките - от преработено пилешко."

Данните са резултат от анализ, извършен през 2015 г. от Химико-технологическия университет в Прага. Трийсет студенти помирисвали, отхапвали, опитвали на вкус 24 хранителни продукта - кафета, сирена, маргарин, шоколад и други, продавани в идентични опаковки в Германия и Чехия.

Има ли разлика в качеството на храните, предлагани у нас и в Европа?

После дошъл редът на лабораторно сравнение между храните. Осем наименования (35 процента от общия брой) показали съществени отлики в състава и качеството. Чешкият аграрен министър гледа скептично на изявленията от производители, че се нагаждали към местните вкусове.

Колективен натиск

Може и да няма нищо противозаконно в продажбата на различни храни в еднакъв амбалаж, но според чешкия министър е неетично да се постъпва така.
Затова той и колегите му от Словакия и Унгария събират данни, които да изпратят в Европейската комисия. Стремежът им е да се приеме закон, задължаващ производителите и продавачите да спрат тази практика.

Двойният стандарт на европейските производители е стоков расизъм


Въпросът стана приоритетен за Вишеградската група, включваща Чехия, Унгария, Словакия и Полша. Не всички обаче смятат, че темата заслужава подобно внимание. Неотдавна чешки наблюдател се изказа в смисъл, че докато Западна Европа е заета с уреждане на конфликта в Сирия и кризата с мигрантите, правителствата в Източна Европа са загрижени за съдържанието на орехи в заместителите на мазнини.

Как да се храним здравословно


Не трябва ли политиците да пренебрегнат този проблем, оставяйки на пазара да го реши сам?
"Пазарът вече решава, щом хора като нас пътуват всяка седмица през граница, за да напазаруват храна", отвръща Петър Зединек.
"Но според мен държавата трябва да се намеси някак в решаването на проблема, за да спрат производителите да ограбват купувачите", добавя той.