/ БГНЕС, архив
Как да разхищаваме по-малко храна?ана
93311
Как да разхищаваме по-малко храна?ана
  • Как да разхищаваме по-малко храна?ана
Въвеждане на стандарти за етикетите на храните и оптимален грамаж на опаковките, са част от мерките, които се предлагат за намаляване на разхищаваната храна.
 
Всеки човек у нас изхвърля годишно около 80 кг храна

За една година в ЕС се изхвърлят 88 млн. тона хранителни продукти. Според депутатите от Комисията по околна среда и обществено здраве в Европейския парламент, до 2030 г. храната, която разхищаваме може да бъде намалена наполовина.
 
ЕС разхищава по 22 милиона тона храни годишно

За постигането на тази цел могат да помогнат също данъчни облекчения за храните, които се даряват и преразпределяне на все още годните храни.