количка храна
количка храна / Thinkstock/Getty Images
Проф. Стефка Петрова за качеството на храни у нас и на Запад
94122
Проф. Стефка Петрова за качеството на храни у нас и на Запад
  • Проф. Стефка Петрова за качеството на храни у нас и на Запад
Притеснителна е разликата в съставките на детските храни, внос от чужбина, в сравнение със същите в Западна Европа, обхванати в проверката на агенцията по храните, обяви пред Дарик проф. Стефка Петрова, която е специалист по хранене и диететика.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

"За мен е много сериозен, етичен въпросът по отношение на нашето население. Ние сме член на ЕС и трябва да разчитаме на еднакво качество. Наистина не може да се говори за опасни продукти, но не сме и очаквали такова нещо. Всъщност тава, което се намира, е влагането на по-малко качествени съставки на тези продукти за значителна част от тях. И разликите, въпреки че за повечето от продуктите не са съществени, ако това е една обща тенденция, ако тези продукти станат значителна част от храненето на нашето население, това би било и проблем по отношение на храненето", каза доц. Петрова и допълни:

Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад

"Има няколко продукти и няколко съставки, които аз лично се притеснявам, че са вложени вместо съответните, които се намират в продуктите в Германия и Австрия и един от сериозните проблеми според мен, които имат потенциал за дискутиране в здравен аспект, е качеството на детските храни. Разликата в съдържанието на белтъците, на мазнините в това пюренце, случайно попаднало в тази група продукти, които сме изследвали, действително е сериозна. Това са над 30 процента повече мазнини, по-малко белтъци. Ако една майка си храни детето с пюрета от тази марка - обикновено майките харесват някаква марка и включват предимно храни от нея, - това, ако детето разчита на тази храна, може действително да повлияе, да получат повече мазнини и по-малко белтъци в храненето на детето, което не е благоприятна характеристика".