Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС
Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните
97144
Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните
  • Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните
Идва краят на двойния стандарт при храните - това ще бъде основното послание на България по време на международната конференция в понеделник, когато страната ни ще постави проблема на масата и ще настоява за бързото му решаване чрез приемане на европейско законодателство. Това обявиха днес министърът по европейското председателство Лиляна Павлова и националният омбудсман Мая Манолова във връзка с предстоящото събитие, в което ще се включи и европейският комисар по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова.
 
Сесилия Малмстрьом: Потребителите в Европа трябва да имат еднакви права, независимо къде живеят

Министър Павлова заяви очакванията си след конференцията да има подготвен заключителен документ, в който да се съдържа волята на държавите членки за премахване на двойния стандарт, както и да бъде подкрепено максимално бързото приемане на законодателство.
 
Омбудсманът Мая Манолова предложи създаването на ОЛАФ за двойния стандарт при храните -  единен европейски орган, който да разследва този тип измами.

Омбудсманът Мая Манолова със сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните

Еднаква външност, измамна същност - така омбудсманът Мая Манолова описа проблема с хранителните продукти, които се продават у нас и в няколко държави от Централна и Западна Европа. Тя го илюстрира с конкретни продукти, които в България са по-скъпи, а съдържат по-евтини съставки, и заяви, че страната ни не приема обяснението за националния вкус. „Защото, видите ли, нашият национален вкус предпочитал 5 процента по-малко мляко и 5 на сто по-малко какао в шоколада, предпочитал по-малко портокал в натуралния сок и повече растителни мазнини в бебешкото мляко. При това ние, видите ли, предпочитаме да си ги купуваме на по-високи цени”, иронизира общественият защитник.
 
Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Лиляна Павлова
БГНЕС


По време на конференцията в понеделник европейският комисар Вера Юрова, която отговаря за потребителите, ще представи проект на директива за защита от двойния стандарт при храните. Министър Лиляна Павлова обяви, че страната ни ще настоява за строго законодателство, за максимално бързото му приемане и за строги санкции при неспазването му. Предложението дава възможност санкциите да бъдат до 4 процента от годишния оборот на компаниите нарушители, каза тя.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Омбудсманът Мая Манолова се обяви за създаване на единен европейски орган за контрол или така наречения ОЛАФ за двойния стандарт при храните.