/ БГНЕС
Омбудсманът със сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните
94782
Омбудсманът със сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните
  • Омбудсманът със сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните
Омбудсманът Мая Манолова сигнализира Европейския парламент (ЕП) за двойния стандарт в хранителните продукти. Петицията с двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки, разпространявани в държавите от Източна и Западна Европа, е подадена днес. Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз да отправи петиция до ЕП по въпрос, който го засяга пряко и попада в сферата на дейност на Евросъюза.
 
Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Петицията е подкрепена от актьора и режисьор Камен Донев, председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителния директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, както и председателя на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова
 
С петицията се настоява проблемът да бъде разгледан в Европейския парламент. "Според нас той може да бъде решен с ново европейско законодателство", посочи омбудсмана Мая Манолова.
 
Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад

"Това според мен не е противопоставяне на Запада и Изтока, а по-скоро става дума за икономически интереси, за транснационални компании, за големи търговски вериги, които реализират печалби от предлагането на храни с по-евтини съставки в различни точки на европейския пазар. Когато едни съставки са по-евтини, а стоката се продава на същата или на по-висока цена, се реализират големи печалби", обясни тя.
 
"Подадохме петицията по електронен път до Комисията по петиции в Европарламента. В рамките на два месеца тя ще бъде допусната за разглеждане и ще бъде обявен сайтът, на който граждани на ЕС, не само българи, могат да се присъединяват към нея", увери още Манолова.
 
Първи резултати: Ядем ли второ качество храни в България?

Oбудсманът припомни свое изследване на детски храни, купени от три европейски столици - Берлин, Виена и София. Установено е, че в България тези храни са с по-малко шоколад, по-малко мляко, по-малко какао и с по-малко истински плодов сок, а в същото време цените са по-високи от тези в Западна Европа.