/ ThinkStock/Getty Images
Агенцията по храните определя групи храни, които ще се изследват
България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Да се чувстваш като втора ръка европеец

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка са установили различия в качествените показатели на храните. Това обаче не означава, че те са опасни за потребителите. Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа.

България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и др., се посочва в съобщението.

Как да разпознаваме качествените храни лесно

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлагат от една и съща търговска верига. Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител. В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

Агенцията по храните ще сравнява качеството на продукти у нас и в Западна Европа

За Агенцията по храните като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите, да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор. Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки трябва да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен, смятат от БАБХ.

За предстоящото Председателство на Съвета на ЕС един от приоритетите на България ще бъде "Измамите с храни" и заблуждаващите практики. По него работим още преди да се повдигне въпросът с двойствения стандарт за различните държави, са посочили от агенцията.