/ БГНЕС
Потребителите в Европа трябва да имат еднакви права, независимо къде живеят, заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом в рамките на граждански диалог в отговор на въпрос за двойния стандарт при храните.

"Такава дискриминация е недопустима. Това е много чувствителна тема, наистина съществуват двойни стандарти за някои фирми в Европа", отбеляза еврокомисарят. Тя уточни, че се подготвя подробен доклад, който ще бъде готов много скоро.

Омбудсманът Мая Манолова със сигнал до ЕП за двойния стандарт в храните

Ивелина Василева подчерта, че ще продължаваме да настояваме за недопускането на двойния стандарт в хранителната индустрия и продуктите на българския пазар. Тя посочи, че това отговаря в пълна степен на европейските стандарти. Василева допълни, че всички институции са ангажирани в темата за недопускането на двойни стандарти. На друг въпрос еврокомисарят Малмстрьом заяви, че се провежда открита търговска политика. Искаме навсякъде в ЕС да бъде лесно да се прави бизнес. Имаме обаче и политика за защита на нашите правила, искаме да сме сигурни, че страните не се занимават с нелоялна конкуренция, опитваме се да се борим с нелоялната конкуренция по подходящ начин, коментира тя.
 
Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Еврокомисарят коментира и темата за данъците и посочи, че се полагат усилия в борбата срещу избягването на данъци, така че фирмите да могат да си плащат данъците там, където изпълняват своята търговска дейност, както и в посока на правила, които не позволяват избягване на данъци.
 

БГНЕС


Сесилия Малмстрьом отбеляза, че Европа има много въпроси, които трябва да разреши и подчерта, че през последните няколко месеца Европа повече и повече се сближава по отношение на диалозите в държавите на ЕС." Искаме да чуем гласа на гражданите чрез постоянния диалог, да чуем опасенията им", коментира тя. Именно това е целта на такива срещи като днешната - да получим по-широка картина за това какво се случва, да ви окуражим на влизате в контакти с нас, каза еврокомисарят.
 
Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад

Ивелина Василева отбеляза, че една от най-важните задачи е да се поддържа диалог с гражданите, защото институциите са полезни на хората, когато се опитват да отговарят на техните нужди. "България е една от държавите, където хората са най-големите еврооптимисти, повече от 80% смятат, че ЕС е модерна, демократична и прогресивна общност", отбеляза Василева. По думите й само заедно можем да се справим с предизвикателствата, за да бъде Европа силна и просперираща.