Microsoft още не е решила дали да обжалва решението на съда
Microsoft още не е решила дали да обжалва решението на съда / снимка: БГНЕС

Американският компютърен гигант Microsoft Corp. (Майкрософт) обяви, че съдебната му загуба срещу Европейския съюз (ЕС) може да означава "необходимост от допълнителни действия", за да бъдат изпълнени изискванията на Европейската комисия (ЕК) за предоставяне на информация на конкурентни компании. Това предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

Главният адвокат на Microsoft Брад Смит съобщи, че компанията все още не е решила дали ще обжалва решението на Първоинстанционния съд (ПИС) пред Съда на европейските общности (СЕО), но подчерта, че Microsoft е разчела основното послание в решението от 2004 година, когато бе обвинена в злоупотреба с монополно положение. Адвокатът допълни, че съдебното решение, което отхвърли жалбата в по-голямата й част, не е "това, на което са се надявали", но е внесло нова яснота за компанията.

Междувременно еврокомисарят за конкуренцията Нели Крус приветства "горчиво-сладката" победа, след като ПИС отхвърли жалбата на Microsoft, заявявайки, че потребителите на софтуер все още нямат избор, както и преди три години.

"(Победата) е горчиво-сладка, тъй като съдът потвърди мнението на (Европейската) комисия, че потребителите са ощетени в ръцете на Microsoft", допълни Крус. "Решението ясно посочва, че Microsoft трябва да се подчинява. (...) Няма вече измъкване", заяви еврокомисарят за конкуренцията.

По-рано ПИС отхвърли жалбата на американския компютърен гигант Microsoft срещу глобата от близо половин милиард евро, която му наложи Европейската комисия за нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз. ЕК веднага приветства това решение.

На 24 март 2004 година Комисията наложи рекордна глоба от 497,2 млн. евро (около 612 млн. долара) на Microsoft заради "злоупотреба с доминиращо положение" на европейския пазар и поиска от софтуерният гигант да промени практиките си.

Microsoft има два месеца и десет дни, за да обжалва решението на Първоинстанционния съд пред СЕО.