МЕ: Промените в наредба няма за затруднят изготвянето на изравнителни сметки за парно
МЕ: Промените в наредба няма за затруднят изготвянето на изравнителни сметки за парно / ThinkStock/Getty Images

Енергийното министерство е категорично, че няма основания за притеснения, че промените в наредбата за топлоснабдяването ще създадат затруднения при изготвяне на изравнителните сметки за парно от фирмите за топлинно счетоводство. Топлинните счетоводители споделиха, че именно промените могат да доведат до забавяне на изравнителните сметки към абонатите на парното.

Изравнителните сметки за парно може да закъснеят

От министерството обясняват, че след влизането в сила на промените в наредбата за топлоснабдяване на 9 юни, новите изисквания ще бъдат прилагани само по отношение на изравнителните сметки, изготвени след тази дата. Няма промяна и в начина, по който се изработват изравнителните сметки. Разликата е единствено при начина, по който се начислява количеството топла вода на неизрядните абонати.

Целта на промените в Наредбата за топлоснабдяването е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества топла вода от страна на изрядните абонати. Досега разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните такива, се начисляваше пропорционално върху сметките на всички абонати, се казва в съобщението на министерството.

С новите текстове при установяване на разлика в показанията, същата се разпределя само върху сметките на абонатите, които нямат прибори за измерване или техните прибори са с изтекъл срок на съответствие.