Мая Манолова предлага промени в Закона за социално осигуряване
Мая Манолова предлага промени в Закона за социално осигуряване / БГНЕС, архив

„Пътят, който избирам за защита на гражданите по отношение нa тяхното задължително осигуряване е да направя съответните законови предложения, които парламентът да запълни - правния вакуум при урежданите на свободния избор на българските граждани", подчерта Манолова.

Омбудсманът е категоричен, че гражданите са поставени в ситуация, в която трябва „на тъмно" да вземат важни решения, отнасящи се за бъдещите им пенсии - дали да оставят вноските си в частно пенсионно дружество или да ги прехвърлят в държавното обществено осигуряване.

„Този избор прилича на лотария. Това, което трябва да бъде допълнено в Кодекса за социалното осигуряване, е възможността за информиран избор. Тоест задължение на частното пенсионно дружество, по искане на гражданина, е да го информира, какво е състоянието на неговите вноски, каква е доходността, каква сума се е събрала, как това ще се отрази на неговата пенсия", обобщи Манолова.

Омбудсманът поясни още, че такава информация гражданите трябва да получат и от държавното пенсионно осигуряване, включително и при прехвърляне на вноските им, за да знаят как това ще се отрази на техните пенсии.

Общественият посредник отбеляза, че ще инициира специални срещи по темата с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, ресорните парламентарни комисии и министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, за да бъде прецизирана и усъвършенствана законодателната разпоредба, защото тя касае важни права на българските граждани.