Манолова с жалба до Конституционния съд за ракиените казани
Манолова с жалба до Конституционния съд за ракиените казани / снимка: БГНЕС, архив
Манолова с жалба до Конституционния съд за ракиените казани
83300
Манолова с жалба до Конституционния съд за ракиените казани
  • Манолова с жалба до Конституционния съд за ракиените казани

Омбудсманът Мая Манолова се обяви в защита на домашните казани за ракия. Тя подаде жалба в Конституционния съд срещу текстовете от Закона за акцизите и данъчните складове, които въвеждат нови правила за стопаните с малки казани.

Общественият защитник призова потърпевшите от продължителното спиране на тока в столицата през почивните дни да потърсят правата си и да внесат искове в ЧЕЗ за нанесени имуществени вреди.

През 2016-а година Манолова ще води битка с практиката на монополите да събират задълженията си чрез колекторски фирми.

Държавата удари домашните казани за ракия

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се въвеждат ограничения казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. В противен случай обектите се водят като складове. Като аргументи за жалбата си до Конституционния съд Мая Манолова посочи нарушаването на правото на гражданите за свободна стопанска инициатива.

Ще поскъпне ли ракията?

"Мисля, че е крайно несправедливо даже под благовидния предлог, че по този начин ще се борят със сивата икономика, правителството и парламентът да правят промени, които да ограничават стопанската дейност на българите, всъщност на малките обекти, без изобщо да затяга контрола по отношение на големите обекти", каза тя.

Общественият защитник призова потърпевшите от спирането на тока в столичните квартали „Люлин", „Надежда" и „Обеля" да потърсят правата си, като предявят към ЧЕЗ искове за нанесени имуществени вреди и припомни какъв е срокът за това. В рамките на три работни дни след аварията домакинства, които са претърпели имуществени вреди като повреда на ел. уреди или разваляне на продукти, ще могат да претендират за обезщетение от ЧЕЗ.

Манолова каза, че ще настоява пред електроразпределителните дружества, Комисията за защита на потребителите и КЕВР да се променят текстовете от общите условия, съгласно които потребителите могат да съдят дружеството, ако са останали без ток повече от 24 часа. Не е нормално хората да прекарат 23 часа без ток и да не могат да се оплакват ефективно от това, посочи Манолова.

Столичаните без ток заради голямата авария могат да подадат жалби до ЧЕЗ

Тя каза още, че през 2016 година ще води битка с Топлофикация, мобилните оператори, енергоразпределителните и ВИК дружествата, които събират задълженията си чрез колекторски фирми.

"Не приемам дружествата, които са доставчици на обществени услуги, да си служат с колекторски фирми, които да им събират задълженията. Това е начин върху гърба на бедните българи да паразитират маса субекти, които при това печелят не лошо от изтънелия джоб на българина", каза тя.

Омбудсманът обяви, че през следващата година работата на институцията ще бъде изцяло реформирана, като ще бъдат организирани пет постоянно действащи приемни в икономическите райони за планиране в страната, а експертите ще отидат до всяка една община, за да изслушат хората.