Държавата удари домашните казани за ракия
Държавата удари домашните казани за ракия / снимка: БГНЕС, архив

Държавата удари домашните казани за варене на ракия. Малкият казан за ракия вече е с обем до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според поправките собствениците на малки обекти ще продължат да плащат налог от 550 лева на хектолитър чист алкохол, за миналите в категорията големи обаче данъкът е 1000 лева. Досега те бяха с максимална вместимост над 1000 литра. Старите ракиджии обаче скочиха на промените и признаха, че това ще удари цената и качеството на ракията.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000 литра, вече ще плащат по-висок акциз.

"Променя се това, че селските ракиджийници няма да могат да имат съдове над 500 литра. Т.е. наистина ще бъдат едни малки обекти за изваряване на ракия. Който има в мазето казан - негова си работа", коментира председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Веселин Петков, който е собственик на казан за варене на ракия до 1000 литра във Вълчи дол, Варненско, призна, че бизнесът му ще понесе шамар от държавата и всички промени ще ударят по чашата на любителите на ракия:

"При това положение, ако евентуално запазя 4 казана, акцизът става двоен. По този начин има два варианта - или ще бъде за моя сметка, или ще трябва да повишим малко цените на казаните. Но това не е редно и може би ще си остане за наша сметка това".

След седмица промените ще влязат отново в бюджетна комисия за окончателно гласуване.