М-Тел: Няма законова готовност за преносимостта на номерата
М-Тел: Няма законова готовност за преносимостта на номерата / netinfo

М-Тел няма да подпише процедурата за преносимост на номерата в мобилните мрежи, приета от Комисията за регулиране на съобщенията, обявиха от оператора. От там посочиха, че в действащия Закон за далекосъобщенията, който поставя срока 1 януари 2007 за старт на тази услуга, законодателят не е конкретизирал условията, при които това трябва да се случи.

Бюджетът на М-Тел за тази година за въвеждане на услугата преносимост на номерата е 10 милиона евро.

Комисията за регулиране на съобщенията постави срок до 10 януари, в който мобилните оператори да подпишат процедурата за преносимост на номерата в мобилните мрежи. Глобул и Вивател подписаха в понеделник.

Според комисията възможността абонатите да сменят оператора си, като запазят номера на GSM-а си, няма да може да влезе в сила преди и трите компании да са подписали предложената процедура. Според М-Тел обаче, няма пречки Вивател и Глобул да я стартират за своите абонати, щом обявяват техническа готовност за това.

М-Тел очаква новият Закон за електронните съобщения да регламентира процеса и тогава ще въведат услугата. Средното време за въвеждането на преносимостта на номерата в европейските страни е 29 месеца – като в Австрия процесът е отнел 51 месеца, във Франция 40, но там три години след старта услугата не е функционирала, в Гърция 19 месеца, в Испания 5.

От М-Тел обявиха още, че ако от януари или февруари влезе в сила новият Закон за електронните съобщения, те ще осигурят възможност за преносимост на номерата още до края на 2007 година. По техни изчисления между 1 и 5% от абонатите на мобилните оператори ще се възползват от тази услуга.