Лукарски: Страната ни е 25-та в света по иновационна ефективност
Лукарски: Страната ни е 25-та в света по иновационна ефективност / снимка: БГНЕС

Иконочекият министър Божидар Лукарски определи София тех парк като първата крачка към много по-амбициозна цел, която властта си поставя - изграждането на икономика, базирана на знанието и задвижвана от устремени предприемачи с иновативни идеи.

Лукарски заяви това на церемонията по откриването на първия български научно-технологичен парк. Той подчерта, че иновациите са механизъм за повишаване на добавената стойност в икономиката ни и постигането на ускорени темпове на растеж.
Според него иновациите са една огромна възможност за България и изрази увереност, че имаме капацитета да се възползваме максимално от нея.

Откриха София тех парк (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министър Лукарски подчерта, че страната ни е на 25-то място в света по иновационна ефективност в класацията на Глобалния иновационен индекс. И добави, че през последните две години България се утвърждава като една от водещите световни дестинации за развитие на нови високо технологични компании, а София е на трето място в Европа през 2014 по броя на старт-ъп компании. Той изрази убеденост, че когато излезе класацията за 2015 година отново ще сме в тройката.

„Днес откриваме София Тех Парк, който без съмнение предоставя истински необходима съвременна иновационна инфраструктура. Но идеята на научно-технологичния парк е много по-дълбока. Амбицията ни е да изградим екосистема, в която да си взаимодействат хора с идеи и такива, които имат уменията и възможностите да ги реализират; да си взаимодействат наука и бизнес, а крайният продукт да са иновации, които създават стойност за икономиката ни", заяви министър Лукарски. Той добави, че София Тех Парк е инвестиция в едни по-добри перспективи, чиято реализация тепърва предстои.

Министърът подчерта, че тази инвестиция нямаше да бъде факт без подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие, за което изрази благодарност на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, която участва в церемонията.
Проектът е почти изцяло финансиран по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика" в периода 2007-2013, като предоставената безвъзмездна помощ е близо 83,5 млн. лв. В следващия програмен период се очаква бъдат инвестирани още над 52,1 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност". „Тези параметри са внушаващи, а очакваните резултати - сериозни. Въпреки това смятам, че усилията, които полагат Министерство на икономиката, Управляващият орган на двете оперативни програми и екипът на София Тех Парк ще оправдаят тези очаквания", уверен бе министър Лукарски.

Плевнелиев: Бъдещето не е в тръбите с газ, а в иновациите

Министър Лукарски преряза лентата и разгледа на парка заедно с президента на България Росен Плевнелиев, президентът на Словакия Андрей Киска, еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корица Крецу, министър-председателя Бойко Борисов, министър-председателя на Бавария Хорст Зеехофер Свобо, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и други гости и официални лица.