Крумова: Няма опасност от спиране на европейски средства за България
Крумова: Няма опасност от спиране на европейски средства за България / Darikradio.bg
Крумова: Няма опасност от спиране на европейски средства за България
92294
Крумова: Няма опасност от спиране на европейски средства за България
  • Крумова: Няма опасност от спиране на европейски средства за България

Няма опасност от спиране на европейски средства за България. Това увери в "Седмицата" на Дарик Малина Крумова, служебен вицепремиер по еврофондовете. Крумова обясни, че има само 11 предварителни условия, които не са завършени, но срокът за това е до юни месец тази година.

"По-скоро те са изпълнени до голяма степен, т.е. документите, който определят реформите, са готови. Повечето от тях са и приети от Министерския съвет или съответните органи, които трябва да ги приемат, защото става въпрос за различни документи. Въпросът е, че не са докладвани на Европейска комисия. Срокът за това е юни месец тази година в рамките на докладването по оперативните програми и споразумението за партньорство, което ние ще направим. Амбицията ни е даже в мандата на служебното правителство да затворим повечето от тези предварителни условия", обясни Крумова.

"Това е нов механизъм на Европейската комисия, който има за цел да гарантира, че средствата, които се използват по европейските програми, ще бъдат ефективно използвани. Т.е. тези предварителни условия целят да гарантират, че държавата е предприела необходимите реформи, за да създаде условията, в които средствата ще постигат целите си и резултатите, които са заложени, както в споразумението за партньорство, така и в оперативните програми", заяви тя.

Крумова каза, че амбицията и в рамките на мандата на служебното правителство е да се затворят повечето от тези условия.