Красимир Първанов: В думите на министър Трайков няма и грам истина
Красимир Първанов: В думите на министър Трайков няма и грам истина / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Красимир Първанов: В думите на министър Трайков няма и грам истина
40329
Красимир Първанов: В думите на министър Трайков няма и грам истина
  • Красимир Първанов: В думите на министър Трайков няма и грам истина

Различия между финансовия и икономическия министри са довели до подписването на документа за проекта АЕЦ „Белене", заради който енергийният министър заяви, че е отстранил от поста му изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов. Заради кратките срокове за решение, Първанов е подписал меморандум и споразумение, което според Трайков е неизгодно за страната ни, тъй като до два месеца трябва да реши за строителството на атомната централа. Първанов е получил одобрението от Дянков, но и несъгласието на Трайков. Премиерът Бойко Борисов обясни, че Красимир Първанов не е уволнен по настояване на министър Дянков до връщането му.

След като снощи енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че е уволнил директора на НЕК Красимир Първанов, днес Първанов първо докладва пред кабинета, а след това разговаря и с журналисти. „Силно съм притеснен от факта какво щеше да се случи, ако Първанов не беше подписал споразумението. И ще ви отговоря: Първанов пак щеше да бъде уволнен. Защото в този случай Първанов беше бушонът и при подписване, и при неподписване", обясни шефът на НЕК и допълни, че той не е уволнен, защото решение за това трябва да вземе Българският енергиен холдинг.

В крайна сметка Първанов обясни, че е бил притиснат във времето, а от известен период с енергийния министър си говори през медиите. Затова му е било по-лесно да съгласува решението със Симеон Дянков, който е в Америка, отколкото с Трайчо Трайков, който бе в София.

„Има решение на съвета на директорите на НЕК от 31 март, в което се казва: дава се разрешение на изпълнителния директор да подпише допълнение 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма. Въпреки това изпълнителният директор е подписал. Отделно от всичко останало, отделно от това, че изрично му забраних да подписва точно този документ", каза министър Трайков.

Красимир Първанов В думите на министър Трайков няма и грам истина
netinfo

И отговорът на Красимир Първанов: „От думите на министър Трайков няма и грам истина. Казвам пред Вас, че изрична забрана за подписване на документа не съм имал".

За различията между двамата министри признава и премиерът Бойко Борисов. Премиерът настоява да се престане с политическото говорене за проекта.