Ковачки: „Топлофикация – София” ще загуби 100 млн. лв. през отоплителния сезон
Ковачки: „Топлофикация – София” ще загуби 100 млн. лв. през отоплителния сезон / снимка: Sofia Photo Agency

Парно в София ще има, но след края на отоплителния сезон „Топлофикация – София” ще е на загуба с близо 100 милиона , тази прогноза направи в предаването „Пропаганда” по Дарик радио Христо Ковачки, собственик на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Той добави, че единственото решение е да се промени цената на електроенергията и топлоенергията от ДКЕВР.

На въпрос дали вече може да се говори за фалити на топлофикакциите Ковачки каза, че по закон трудно може да фалира една топлофикация, но в чисто финансово състояние топлофикациите са на тотална загуба.

Според Ковачки, лобито на газоразпределителните дружества е по-силно от това на топлоразпределителните дружества, затова те се развиват по-динамично в последните години.

В чисто стратегически план трябва да развиваме топлофикациите на основата на българските енергийни ресурси - въглища, дървесна маса, включително отпадъци, подчерта той. Това трябва да се заложи като дълготрайна стратегия в развитието на енергийния сектор.

Според бизнесмена e нужно да се промени регулаторният период. Не може газът да поскъпва на всеки три месеца, а цената на топлоенергията да се покачва веднъж годишно. Ако всички тези проблеми се решат, аз мисля, че топлофикационните дружества ще бъдат една сериозна част от цялата енергийна стратегия, добави още Христо Ковачки.

Неплащането на сметките за парно ще доведе до плачевен резултат за нашата енергетика, заяви още бизнесменът.

Според него системата с топлинното счетоводство е неефективна. "Това е поредната грешка. Оказа се, че лобито на топлинните счетоводители е по-силно от лобито на топлофикационните дружества. Аз смятам, че хората сами трябва да решат как ще им се отчита топлоенергията, подкрепям идеята „Един вход, една сметка”, допълни още Христо Ковачки.

Цялото интервю с Христо Ковачки чуйте в звуковия файл