Ковачки: Качеството на ЕРП-тата се влоши след приватизацията
Ковачки: Качеството на ЕРП-тата се влоши след приватизацията / netinfo

Качеството на услугите, предоставяни от електроразпределителните дружества в България, се влоши, откакто те станаха собственост на чужди компании, констатира бизнесменът Христо Ковачки, собственик на част от най-мощните фирми в енергийния сектор.

Макар преди време да подписа меморандум с ЧЕЗ за изграждане на 600-мегаватова централа на площадката на Брикел, Ковачки разкритикува продажбата на ЕРП-тата на „държавна чешка компания или на общинската фирма на Виена”. Той посочи, че след превземането на сектора от чужди инвеститори българските компании, които го обслужват, включително и доставчици на трансформатори и електромери, са изтласкани от чешки, немски и австрийски фирми. В същото време чуждите мениджъри получават от 5 до 10 пъти повече от българските си предшественици, без това да рефлектира в подобряване на качеството, добави бизнесменът.

Ковачки планира разработване на нови находища на въглища в Северна България с потенциал като този на Марица Изток. Собственикът на “Брикел” вече е поискал разрешение за проучване на Ломското находище и очаква изясняване на процедурите около друго, намиращо се в Добруджа.

Ковачки отказа повече подробности по двата проекта, но подчерта, че при растящите международни цени на енергийните източници единствено обръщането на страната към собствени ресурси може да гарантира стабилността на българската енергийна система. Той призна, че има интерес към изграждане на нови енергийни мощности на територията на Марица Изток и на няколко общини.