Кмет поиска 50% от концесиите на минералните извори, камионите разбивали пътищата
Кмет поиска 50% от концесиите на минералните извори, камионите разбивали пътищата / Sofia Photo Agency, архив

Кметът на Девин Красимир Даскалов поиска увеличение на концесионното плащане на минералните извори, което постъпва към общините от 30% да се увеличи на 50%.

Доводите на градоначалника са, че именно тежкотоварните камиони, които прекарват палетите с минерална вода, сериозно амортизират и повреждат пътищата в района, а общините нямали пари да ги ремонтират.

"Поисках подкрепа на идеята ми за увеличение на концесионното плащане, което постъпва към общините от 30 на 50%. Обясних, че това се налага поради факта, че тежкотоварните автомобили нанасят сериозни щети по пътната инфраструктура, а ремонтът и възстановяването й понякога е непосилна задача за общината", коментира Даскалов.

Едва около 20% от ресурса на минерални води у нас се оползотворява

Тази идея градоначалникът на Девин лансира на среща дискусия на КРИБ и списание "Икономика" на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България", на която присъствал заедно с кмета на с.Михалково Васка Бечева.

"Получих подкрепата на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която ме увери, че ще разговаря с министъра на финансите Владислав Горанов. Председателят на Комисията по енергийни въпроси в Народното събрание Делян Добрев обеща от своя страна въпросът да бъде подложен на обсъждане в парламента", добави още кмета.

Според Даскалов, ако предложението бъде прието на второ четене, допълнително акумулираните средства в общинския бюджет, ще могат да се използват за възстановяване и опазване на околната среда, за капиталови разходи, за подпомагане на болнични заведения с повече от 50% общинско участие, каквато е Девинската болница, за съфинансиране на проекти по европейски фондове и програми, социални дейности и дейности, свързани със спорта и културата.