Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков / БГНЕС
Китайският конгломерат „СИТИК Констракшън“ проявява инвестиционен интерес към изграждането на тунела под Шипка и автомагистралата Русе - Велико Търново, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Това стана ясно на среща на министъра Николай Нанков с представители на китайската компания.

„Крайно време е да положим основите на едно дългосрочно и устойчиво партньорство между България и китайския бизнес“, заяви на срещата министър Нанков.

В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за подписване на Меморандум за сътрудничество, включващ конкретни параметри за публично-частно партньорство.

Министър Нанков: Тунелът под връх Шипка е жизненоважен

„Ще бъда щастлив, ако успеем да отбележим напредък в нашите съвместни усилия за реализиране на инфраструктурни проекти под формата на публично-частно партньорство“, подчерта по време на срещата министърът.
 

МРРБ

Утвърден е проектът за тунел под Шипка


Той допълни, че за напредъка на бизнес отношенията между България и Китай ще допринесе и предстоящият форум 16+1, в София - инициатива, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа, чийто домакин ще бъде София.