Китай и Индия харесват българското вино
Китай и Индия харесват българското вино / снимка: Sofia Photo Agency

Има изключителен интерес към българските вина в страни като Китай и Индия, които са невероятно големи пазари, заяви Георги Ганчев, председател на Българското винено общество. Но проблемът е дали българските винопроизводители са готови за това.

Той съобщи това по повод седмицата “Вино феерия “Св. Георги Победоносец”, организирана от Българското винено общество, Института за изследване на виното и спиртните напитки и Гранд хотел София между 4 и 9 май. Ганчев уточни, че има и друг повод за събитието и то е “затварянето на червения сезон” – българската традиция повелява в месеците, в които няма “Р” да се пие бяло вино.

В рамките на седмицата ще има и благотворителен търг за енотечни вина, ще бъде предложен и уникално ръчно тъкан килим “Св. Георги Победоносец” на младата дизайнерка Изабела Банкова, изпълнен по стара българска традиция с 47 цвята, както и рисувана икона отново на “Св. Георги Победоносец” на художника Пламен Капитански, чиито творби са част от колекциите на английската кралица Елизабет ІІ и на покойния папа Йоан Павел ІІ.

Събраните средства ще бъдат дарени за изграждането на Академия на занаятите в родопското село Ситен, съобщи Георги Ганчев.