Каним високотехнологични китайски компании да инвестират у нас
Каним високотехнологични китайски компании да инвестират у нас / sxc.hu

В рамките на работното посещение на министър-председателя Пламен Орешарски в Далиен, Китай премиерът и членове на делегацията са провели редица срещи с представители на бизнеса и неправителствени организации. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева. Тя отбеляза разговорите с представители на компанията за телекомуникационно оборудване Huawei Technologies, на които премиерът е предложил да направят у нас регионален европейски развоен център, информира БТА.

От компанията са посрещнали идеята с голям интерес, отбеляза вицепремиерът. Те са от осем години в България и партнират с мобилните оператори. Имат интереси в Европа и разчитат на изследователската дейност, "за да дърпат напред" в производството, коментира министърът. От компанията са поискали срещи с университетите и изследователските институти в сферата, в която те работят и до месец ще започнат да проучват възможностите.

Българските представители са подчертали при срещата, че иновациите и високите технологии са приоритет на правителството и че компаниите биха могли да се възползват от стимулите, които се предоставят за високотехнологични инвестиции. Предложено им е също при назначаване на младежи на първа работа да се използват мерки в рамките на Министерството на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта на младежи. Данъчният режим е устойчив и това е предимство, изтъкнато от българските представители.

По думите на Бобева китайските представители са отбелязали два проблема в България - тромавата процедура с визите и достъпа до обществени поръчки. От българска страна е поет ангажимент да се прегледат визовите процедури и когато става въпрос за високотехнологични производства, за наемане на специалисти с високо образование и квалификация, да се мисли за по-благоприятен режим. По думите на Бобева компанията има желание и намерение да участва в държавни поръчки.