Калфин се обяви против вдигането на данък лихва
Калфин се обяви против вдигането на данък лихва / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зa облекченията за родителите
76646
Зa облекченията за родителите
За данък лихва
  • Зa облекченията за родителите
  • За данък лихва

Министър Ивайло Калфин потвърди пред Дарик позицията си, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличи с повече от заложените 200 лева и се обяви против вдигането на данък лихва от 8 на 10 процента:

„Според мен това е също без ефект върху бюджета мярка, особено при равнището на лихвите. Те са около 2%, от което не знам колко ще събере държавата. Вчера чух на Тристранния съвет едни данни на Световната банка - 2/3 от българите нямат депозити в банка въобще. А огромната част от тези, които имат, са с до 1000 лв. С този данък се облагат хората с по-високи депозити. Аз съм привърженик и да се въведе данък върху финансовите операции, какъвто въвеждат половината европейски страни, така че банките да участват малко повече в общите усилия на държавата".

Според Калфин отстъпката от облагаемия доход за семействата с деца трябва да бъде малко по-голяма от стойността на детските добавки и когато едно работещо семейство избере отстъпка от данъка, да няма право на детски.

Според него предложението на ГЕРБ за отстъпка от 200 лева от годишния данък на родител няма да има практически ефект за семейството. Калфин аргументира своето предложение:

„35 лева в момента се плаща за първо дете. Има и доходно изискване. За година тези пари са 420 лв. - толкова държавата плаща годишно на семейство с едно дете. Ако отстъпката от данъците я направите така, че той примерно да плати 450 лв. по-малко данъци. Тогава има смисъл от тази мярка, тогава стимулирате и помагате на работещите, които си гледат децата".