Калфин: Без реформи ще изпразним от ресурс пенсионната система
Калфин: Без реформи ще изпразним от ресурс пенсионната система / снимка: БГНЕС

Ако продължаваме да отлагаме пенсионната реформа ще изпразним напълно системата от собствени ресурси. Тя ще стане изцяло зависима от бюджета на държавата.
Това предупреждение направи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Калфин се включи за кратко в дебатите по време на гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване през 2015 година, провокиран от въпроси от страна на опозицията в лицето на БСП.

Редица предложения на БСП между първо и второ четене са отхвърлени от бюджетната комисия, а днес мнозинството ги отхвърля и окончателно в зала, което принуди вносителите да попитат Калфин защо той като социален министър не се застъпва за тях.

Всички предложения са много добри, всички искаме повече пари, но това е бюджет и приходната и разходната част трябва да са изравнени, каза в отговор Калфин. Той коментира отхвърлено предложение на БСП за значително увеличение на максималния осигурителен доход. "Можело е и в предишния парламент да го увеличите с 1000 лева, но го увеличихте само с 200 лева - сега правим същото", каза Калфин, като обясни, че според него увеличението трябва да става плавно.

Нека вместо популизъм действително да уточним всички параметри на пенсионната реформа, които не се отнасят само до частните пенсионни фондове, каза Ивайло Калфин. Той обвини опозицията, че днес внася предложения за нещо, което самата тя не е направила в ролята на управляваща партия в миналия парламент.

Парламентът прие консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите на обща сума 9 633 205 500 лв. и по разходите и трансферите на обща сума 9 629 267 000 лв.

Бюджетното салдо за 2015 г. е с излишък от 3,9 млн. лв., като изцяло ще се използва за погашения на дългосрочни заеми от банки и финансови институции от чужбина.

Най-голям относителен дял в приходите са осигурителните вноски, които за 2015 г. са в размер 4 569,6 млн. лв. Следващи по големина постъпления са: трансфер от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година в размер 2 707,8 млн. лв.;
трансфер от държавния бюджет за държавното обществено осигуряване в размер на 342,6 млн. лв.; постъпления от неданъчни приходи в размер на 12,0 млн. лв. и допълнителен трансфер от държавния бюджет за покриване на недостига от средства 2 002,2 млн. лв.

Разходите за пенсии ще са 8 392 990,0 хил. лв. Пенсиите за сметка на държавното обществено осигуряване ще са 8 010 526,1 хил. лв., а тези за сметка на държавния бюджет - 339 304,4 хил. лв.

Разходите за социални помощи и обезщетения са 1 157 650 хил. лв.

Дебатите и гласуването по бюджета на ДОО и евентуално по Държавния бюджет за 2015 година ще продължат поне до 20:00 часа днес. Това решиха депутатите с гласуване половин час преди обичайния край на заседанието в 14:00 часа. От началото на заседанието днес беше приет бюджетът на НЗОК и около 10 параграфа от бюджета на ДОО. По всяка вероятност гласуването и дебатите ще продължат и на извънредни заседания през уикенда до окончателно приемане на Държавния бюджет, който е последна точка от програмата.