/ Thinkstock/Getty Images
Експерти прогнозират, че ще има и пренасочване на вноса от други държави
Как ще се отрази на България търговската война между САЩ и ЕС?
97729
Как ще се отрази на България търговската война между САЩ и ЕС?
  • Как ще се отрази на България търговската война между САЩ и ЕС?
Търговската война между САЩ и Европа ще удари директно българските потребители с по-високи цени на американските стоки. В същото време обаче това ще даде възможност да се развият импорт заместващи производства, което е полезно за икономиката ни.
 
Това заявиха експерти от Съюза на икономистите в България. Те прогнозират също, че ще има и пренасочване на вноса от други държави.
 
ЕС представи списък с американски стоки, за които планира по-високи мита

Завишаването на митата върху редица американски стоки като ответна мярка на Европейския съюз (ЕС) срещу по-скъпия внос на стомана и алуминий, който САЩ въведоха към европейските компании от началото на месеца, неминуемо ще се отрази върху потребителите у нас, заяви проф. Татяна Хубенова - председател на Съюза на икономистите. "Ще има завишаване на вътрешната цена. Това е ефектът на търговската война - потребителската загуба, която ще понесем вследствие на този протекционизъм", обясни тя.
 
Според проф. Стефан Стефанов поскъпването на американските стоки ще има и някои предимства.

"Увеличавайки цената на съответните продукти, се дава възможност да се развият импорт заместващи местни производства, което е полезно за икономиката. Трябва да се има предвид и това, че, когато се въведат тези санкции върху вноса на съответните американски стоки, ще имаме пренасочване на вноса към други държави, от които може да получим аналогични продукти", коментира Стефанов.  
 
САЩ скоро ще въведе мита върху стоманата и алуминия от ЕС

Очаква се търговската война между САЩ и ЕС да засегне най-осезателно автомобилната индустрия, стоманодобива и впоследствие земеделския сектор при суровините.
 
През миналата година ЕС е изнесъл за САЩ стомана и желязо за 4,6 млрд. евро и алуминий за 1,8 млрд. евро. Наложените от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико може да доведат до свръх предлагане на стомана в Европа, защото подготвяната за износ през океана продукция ще остане непродадена.