Изграждането на блокове на АЕЦ „Черна вода” привлича 31 инвеститора
Изграждането на блокове на АЕЦ „Черна вода” привлича 31 инвеститора / netinfo

Тридесет и една компании са проявили интерес към изграждането на трети и четвърти реактор на АЕЦ „Черна вода” в Югоизточна Румъния, три седмици преди изтичането на крайния срок за подаване на оферти, предадоха Ромпрес и Франс прес.

Представители на проектната комисия за двата реактора съобщиха, че 12 компании от страни от ЕС, 15 от Румъния, три от Северна Америка и една от Азия са взели необходимата документация за участие в проекта. Сред тях са френската Lafarge, италианските Enel и Ansaldo (които заедно с канадската AECL построиха първите два реактора), германските E.ON и RWE, чешката CEZ, ArcelorMittal, френските банки Paribas и Societe generale, и други, предаде БТА.

Националната компания „Нуклеарелектрика” обяви, че е запазила вече внесените оферти от 13 компании, които заявиха желание за участие миналата година, преди процедурата да започне от нулата след промяна в стратегията за финансиране на проекта.

Според проучване за приложимостта на проекта, осъществено от консултантската компания Делойт и Туш, най-добрият вариант за изграждане на трети и четвърти реактор на централата е те да бъдат построени паралелно за сумата от 2,2 милиарда евро, според направените изчисления.

Предвижда се трети реактор на АЕЦ „Черна вода” да бъде построен за 64 месеца, а търговската му експлоатация да започне през октомври 2014 г., а на четвърти реактор - през май 2015 година.

АЕЦ „Черна вода” е проектирана за пет реактора Канду 6, канадско производство. Първият реактор бе пуснат в експлоатация през 1996 г., а вторият - през август тази година. Двата реактора покриват около 17-18 процента от енергийните нужди на страната.