Изброиха 34 проекта в риск по ОП Регионално развитие
Изброиха 34 проекта в риск по ОП Регионално развитие / снимка: БГНЕС, архив
Изброиха 34 проекта в риск по ОП "Регионално развитие"
83159
Изброиха 34 проекта в риск по ОП "Регионално развитие"
  • Изброиха 34 проекта в риск по ОП "Регионално развитие"

100 проекта по Оперативна програма "Регионално развитие" още не са приключили и не са разплатени. Те са стойност над 800 милиона лева, каза регионалният заместник-министър Деница Николова. Сред тях има и 34 рискови проекта.

Един от тях е Северната скоростна тангента, която все още е в процес на изграждане и е далече от своето завършване. Ако проектът не е готов до края на годината, част разходите по него ще останат за сметка на бюджета.

За 20 дни трябва да се довършат 20% от Северна скоростна тангента

В края на тази година е последният срок за отчитане на проектите по Оперативна програма "Регионално развитие" за първия програмен период. 100 проекта все още не са отчетени и разплатени. А 34 са високорискови каза заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Един от тези проекти е Северната скоростна тангента, чието изграждане струва близо 180 милиона лева.

"По северната скоростна тангента изпълнителите работят при 24-часов режим на работа. План-графиците показват, че ще се справят на максимална степен с изпълнението на проекта. Последните данни, които коментирахме с АПИ, бяха, че за разплащания с изпълнители ще има възможност до 90-95 на сто от самия проект до края на годината", каза тя.

Първата част на Западната дъга вече е отворена за движение (СНИМКИ)

Неразплатените до сега проекти са на обща стойност над 800 милиона лева. Ако те не бъдат завършени напълно, ще се наложи бенефициентите сами да дофинансират оставащите дейности. "В случай, че нещо не бъде разплатено с изпълнителите до края на годината, то остава собствен принос на бенефициентите и за тяхна сметка", каза Николова.

Към момента са разплатени 92% от бюджета на програмата.