За 20 дни трябва да се довършат 20% от Северна скоростна тангента
За 20 дни трябва да се довършат 20% от Северна скоростна тангента / снимка: БГНЕС, архив

20% от Северната скоростна тангента не са изградени 20 дни преди изтичането на срока на ОП „Регионално развитие”, по която се изгражда пътния участък. Това става ясно от писмен отговор до депутат на регионалния министър Лиляна Павлова. До края на годината се очаква да бъде открит първия участък от новото трасе, допълва Павлова.

Едва 750 метра са отчуждени за скоростното шосе на София

Съществува риск при недовършване на обекта до края на 2015 г., Европейската комисия да не признае част от направените разходи и те да останат за сметка на бюджета.

Преди три седмици строителството на Северната скоростна тангента бе инспектирано от премиера Бойко Борисов. Проектът е на стойност близо 180 млн. лева, а общата дължина на трасето е 17 км.

Трасето преминава през шест землища на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна. Началото на участъка е на около 1,1 км след разклона за с.Мрамор, а краят - при пътния възел на Софийския околовръстен път на 1,1 км след новото начало на магистрала „Хемус”.

По дължината на трасето са разположени 7 напречни връзки и 5 пътни възела. Предвидено е изграждането на 18 големи съоръжения по протежението на тангентата. Пътните ленти са шест, по три в направление.

Източник: БГНЕС