Искат държавата да плаща по 40 лв. на пчелно семейство за опрашване
Искат държавата да плаща по 40 лв. на пчелно семейство за опрашване / снимка: Impact Press Group, архив

Държавата да плаща по 40 лева на пчелно семейство за опрашване настояват от Съюза на пчеларите в България. „Искаме облекчения на данъците и превръщане на пчеларството в приоритет за Министерството на земеделието и храните”, обясни Илия Цонев, член на Управителния съвет на Съюза на пчеларите. От бранша се оплакаха от мистериозно изчезване на пчелите в България и намеса на държавата за установяване на странното явление.

Пчеларството е в криза и секторът все повече потъва, коментира Илия Цонев от Съюза на пчеларите. „Политиката на Министерството на земеделието според нас е неправилно ориентирана. Те призовават само към големи пчелни стопанства. У нас едрите пчелари са само един процент. Пчелите извършват огромна работа тихо и незабележимо. Те опрашват и основният принос на пчелите не са пчелните продукти и медът, а опрашителната дейност. Затова нашите претенции са за плащане на реално свършена работа от пчелните семейства“, каза той.

В последните две години у нас изчезват мистериозно пчели, които отлитат от кошерите и не се връщат обратно, обясниха от Съюза на пчеларите. Това ще доведе до сериозни последствия не само за пчеларството. Цонев цитира думите на Айнщайн, че след изчезване на пчелите, четири години след това ще изчезнат и хората. „Над това трябва много сериозно да се замислим, затова се обръщаме към медиите, за да може да се разтревожим от проблеми, които съществуват в пчеларството“, призова Цонев.

От бранша настояват държавата да вземе мерки за установяваме на мистериозно изчезване на пчелите у нас. По данни на съюза през миналата година в районите на Мездра, Враца и Плевен се е наблюдавала висока смъртност при пчелите, на места до 50 на сто от пчелните семейства.