Искаме от ЕК и други институции да финансират завършването на коридор 8
Искаме от ЕК и други институции да финансират завършването на коридор 8 / netinfo

България и Албания ще поискат от ЕК и международните финансови институции да финансират завършването на изграждането на транспортен коридор номер 8. Това е записано в декларация, която подписаха министрите на транспорта Петър Мутафчиев и Сокол Олдаши.

Повече международни инициативи ще са нужни за да се осигурят финансови средства за подпомагане изграждането на необходимата инфраструктура, заявиха и двамата министри.

Трябват средства за поддръжка, рехабилитация, модирнизиране и изграждане на главни и второстепенни инфраструктурни обекти. Затова ще е необходимо да се насърчат инвестициите и най-ефикасната употреба на средствата и ноу-хау от публични и частни източници. За цялостното изграждане на коридора ще са необходими близо 1,166 млрд. евро. От тях 239 млн. евро ще бъдат вложени на българска територия.

Цялото транспортно трасе е дълго около 700 км, като през територията на България минават 450 км от него. То включва строителството на автомагистрала Тракия, рехабилитацията и модернизацията на железопътните линии от София до Бургас и от София до македонската граница.

Двамата министри се договориха също да бъдат създадени регулаторни рамки и инвестиционни режими и инициативи, които да насърчат участието на частния и публичния сектор в реализирането на коридор номер 8. За тази цел ще се формират и три работни групи: едната ще е по европейската интеграция, другата ще е по морските въпроси и пристанищната дейност, а третата ще е за съвместни проекти по протежението на коридор номер 8.