Информираме ЕК за спазени ангажименти за водния цикъл на София
Информираме ЕК за спазени ангажименти за водния цикъл на София / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
До края на деня вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева ще докладва пред Европейската комисия за навременното спазване на сроковете и ангажиментите по проекта „Воден цикъл на София”, финансиран по програма ИСПА с над 50 млн. лв. Това стана ясно след срещата на вицепремиера със столичния кмет и министъра на екологията по повод възможното спиране на европейските средства по проекта.

Финансирането на проекта „Воден цикъл” е спасено, концесионерът „Софийска вода” вече е сключил договор за кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни Меглена Плугчиева.

Първият транш по кредита трябва да дойде до 26 май. Вторият важен ангажимент на концесионера е в рамките до края на днешния работен ден инвестиционният план за петгодишния период да бъде представен при председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, за да може да се изпълняват следващите стъпки по проекта.

До края на месеца работна група по проекта ще се произнесе по нерешените проблеми, обеща министърът на екологията Джевдет Чакъров. Един от тях е този с отчуждаването на терени. „Категорично се поема ангажимент проблемът със собствеността да бъде решен, ще направим всичко необходимо. Юли и август ще бъдат обявени всички процедури по отделните пакети за строителство на целия проект за водния цикъл на София", каза министър Чакъров.

По проблема със столичните отпадъци вицепремиерът Плугчиева каза, че Столична община и Министерството на околната среда и водите спазват “съответните графици и ангажименти, приети и оповестени, както пред жителите на София, така и пред Брюксел”.