Инфлацията в Хърватия най-висока от началото на измерванията
Инфлацията в Хърватия най-висока от началото на измерванията / netinfo

Инфлацията в Хърватия достигна своя максимум от 8,4 процента през юли 2008 година, съобщават резултатите на Хърватския държавен статистически институт. Откакто се следи инфлационният индекс, засега това е най-високият процент.

Потребителските цени за периода от август 2007 до юли 2008 г. са нараснали с 5,6 процента в сравнение с тези от година по-рано. Най-вече са скочили наемите, водата, ел. енергията, газта и другите горива, след това са транспортните услуги, услугите за отдих и развлечение, за култура и хотелските услуги, пише БГНЕС, цитирайки Фонет.

Цените за вода , ток, газ и други горива през юли в сравнение с юни тази година са пораснали с 4,1 процента. Според данните на статистическия институт цените на плодовете са паднали с 10,2 на сто, зеленчуците с 6,7 процента и така цените на хранителните продукти през юли в сравнение с юни са с 0,8 процента по-ниски.

В сравнение с миналата година цените на хранителните стоки са се увеличили с 14,7 процента. Най-високи са цените на олиото (33,2 на сто), плодовете (21,6 процента) хляба и хлебните продукти (19,8 процента). Спад на цените все пак има – в областта на комуникациите. В сравнение с миналата година тези услуги са по-евтини с 1,4 процента.