/ БГНЕС, архив
Индийското космическо ведомство предвижда третата автоматична лунна експедиция „Чандраян-3“ да стартира през първата половина на 2021 г., предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на държавния министър Джитендра Сингх, който отговаря в правителството за ядрения и космическия отрасъл.

Индия одобри своя трета лунна мисия (СНИМКИ)

По думите на министъра мисията „Чандраян-3“ е конструирана въз основа на уроците, получени от „Чандраян-2“. В новия вариант е повишена здравината на конструкцията на апаратите, като в същото време в максимална степен са запазени възможностите на „Чандраян-2“.В края на миналата година Сингх заяви, че изстрелването на „Чандраян-3“ ще бъде осъществено през 2020 г. Сега министърът обясни, че отлагането е минимално и работата над новия спускаем апарат вече е в ход.

Кацането на спускаемия модул „Викрам“ на Луната е било твърдоСпускаемият модул „Викрам“, който бе част от автоматичната лунна експедиция „Чандраян-2“, трябваше да осъществи меко кацане на Луната на 7 септември м.г. Но той получи повреда и се разби на лунната повърхност. „Викрам“ трябваше да достави лунохода „Прагян“, чиято задача се състоеше в изследване на Южния полюс на Луната.
БТА