/ БГНЕС
Индия одобри своята трета лунна мисия, няколко месеца след като втората й завърши с неуспех при опит за кацане на Луната, съобщи Ройтерс цитирайки информация на индийското космическо ведомство.

Индия поглежда към повърхността на Южния полюс на Луната

Мисията „Чандраян-3“ ще бъде оборудвана със спускаем апарат и с роувър
, но не и с орбитален апарат, съобщи ръководителят на Индийската организация за космически изследвания Кайласавадив Сиван.В рамките на проекта „Чандраян-2“ през септември м.г. Индия успя да установи космическия си апарат в лунна орбита, който предаваше данни оттам. Но роувърът й се разби при опит за меко кацане върху лунната повърхност. Мисията имаше за цел да бъде спуснат луноход на Южния полюс на Луната, което не беше осъществявано дотогава. В този район на нашия естествен спътник е възможно да съществува вода, тъй като кратерите там не са изложени на топлината на слънчевите лъчи.

Индия успешно изстреля ракета с лунната си станция „Чандраян-2“

Индийското космическо ведомство възнамеряваше да потвърди съществуването на вода под формата на лед, констатирано от негова мисия през 2008 г.Г-н Сиван изтъкна, че проектът „Чандраян-3“ ще стартира през 2020 г. и ще има конфигурация, подобна на предишната мисия.

БГНЕС

Досега единствено САЩ, Русия и Китай са осъществявали кацания на Луната. Ръководителят на космическото ведомство заяви, че четирима индийски астронавти са били избрани за пилотираната мисия „Гаганян“, предвидена за края на 2021 г. Те ще започнат тренировките си в Русия през третата седмица на януари.
БТА