/ iStock/Getty Images
Индийската организация за космически изследвания ще продължи опитите да установи връзка с модула "Викрам" на Луната още 14 дни, съобщи ТАСС.

Връзката със спускаемия модул "Викрам" беше изгубена в събота през нощта през заключителния етап от кацането на Луната. Причина за това са допуснати грешки.

Кайласавадив Сиван - ръководителят на Индийската организация за космически изследвания, заяви, че мисията "Чандраян 2" общо е успешна въпреки загубата на спускаемия модул, защото орбиталната сонда ще може да работи седем години, а не една, както беше планирано, тъй като разполага с допълнително гориво.

Спускаемият апарат се отдели от индийската лунна станция „Чандраян-2“

Орбиталният модул ще изучава еволюцията на Луната, ще снима повърхността й, ще търси вода и ще картографира регистрираните минерали. В събота от Индийската организация за космически изследвания допуснаха, че е възможно "Викрам" да не се е разбил, а да е кацнал меко в автоматичен режим, защото до загубата на връзка всичко е преминавало по график.

Индийският апарат „Чандраян-2“ навлезе в лунна орбита


Спускаемият модул "Викрам" трябваше да достави на лунната повърхност 27-килограмовия роувър "Прагиян", който трябваше да функционира един лунен ден (14 земни денонощия), за да изследва вече открити водни депозити.
БТА