/ БГНЕС, архив
Спускаемият модул се отдели успешно от индийската лунна орбитална станция "Чандраян-2", преди планираното кацане в района на южния полюс през уикенда, съобщиха АП и ТАСС. Всички системи на орбиталния и на спускаемия апарат работят добре.

Индийският апарат „Чандраян-2“ навлезе в лунна орбита

При днешната маневра спускаемият модул "Викрам" се отдели от мястото си на върха на орбиталния апарат, където беше монтиран още за изстрелването на мисията на 22 юли. Модулът вече достигна разстояние от около 100 км над лунната повърхност.

Спускаемият модул на мисията "Чандраян-2" ще се насочи към сравнително равнинен район на 7 септември. Той ще достави на лунната повърхност 27-килограмовия луноход "Прагиян", който ще функционира най-малко един лунен ден (14 земни денонощия), за да изследва вече открити водни депозити.

Индия поглежда към повърхността на Южния полюс на Луната

Това ще е първият опит на Индия да кацне на естествения ни спътник. Кацането ще е сложно. Директорът на Индийската организация за космически изследвания д-р Кайласавадив Сиван го описа като "15 ужасяващи минути".

Ако Индия успешно кацне на Луната, ще стане едва четвъртата държава с подобно постижение след САЩ, Русия и Китай. Индия планира първата си пилотирана мисия за 2022 г.
БТА