/ БГНЕС
„Лунната колесница“ ще изследва повърхността на Южния полюс на естествения спътник на Земята
Космическата мисия ''Чандраян-2", която Индия стартира по-рано днес от космодрум в Бенгалския залив, за пръв път в историята ще изследва повърхността на Южния полюс на естествения спътник на Земята, съобщи ТАСС. Това се казва в съобщение на индийския премиер Нарендра Моди в Twitter.

Индия успешно изстреля ракета с лунната си станция „Чандраян-2“

БГНЕС

"Чандраян-2" е уникална, защото въпросната станция ще изследва непроучваната досега повърхност на Южния полюс на Луната. Мисията ще предостави нови знания за Луната", е написал премиерът. Той освен това е убеден, че "Чандраян-2" ще привлече индийската младеж към областта на науката и иновациите. Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. В съответствие с проекта на Индийската организация за космически изследвания спускаемият модул трябва да кацне в района на Южния полюс на Луната, който досега не е бил изследван. Планирано е 27-килограмовият луноход "Прагиян", който ще се зарежда с енергия посредством слънчеви батерии, да функционира най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия.

БГНЕС

При това орбиталният модул ще работи около година в орбита около естествения спътник на Земята.

15 юли: Индия отложи старта на мисията си към Луната "Чандраян-2" ще продължи индийската лунна програма, която започна апаратът "Чандраян-1", отправил се към Луната през 2008 г.
 
"Чандраян-1" обаче бе орбитална станция, докато мисията "Чандраян-2" е по-сложен проект, който цели Индия да стане четвъртата страна, осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята след САЩ, Русия и Китай.

БГНЕС

БТА