/ БГНЕС
Индия отложи за неопределено време старта на мисията "Чандраян-2" към Луната. Това стана 56 минути преди старта от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив, предаде ТАСС.

Русия планира да се върне на Луната

Както съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO), стартът е отложен по технически причини. "Като предпазна мярка стартирането на мисията „Чандраян-2”. Новата дата ще бъде определена по-късно", се казва в официалното съобщение на властите, цитирано от РИА Новости.

Пояснява се, че причината е "техническа пречка", открита в ракетата 56 минути преди старта на космодрума "Шрихарикота", където дори президентът на Индия пристигна да наблюдава дългоочаквания старт.

Нова дата за изстрелването ще бъде обявена по-късно.
 
Кървава суперлуна наелектризира планетата (СНИМКИ)

Преди няколко седмици Индийската организация за космически изследвания най-накрая обяви датата и часа на старта на своята лунна мисия - 15 юли - и цялата страна наблюдаваше внимателно подготовката за това събитие. Очакваше се след няколко седмици космическият кораб да преодолее разстоянието до Луната, след което да кацне в близост до нейния Южен полюс. Така, ако мисията е успешна, Индия ще стане четвъртата страна в света (заедно със САЩ, Русия и Китай), която отбеляза присъствието си на спътника на Земята.
 
Мисията „Чандраян-2” е продължение на индийската лунна програма, лансирана от апарата „Чандраян-1”, който беше изпратен на Луната през октомври 2008 г. Това устройство работи в лунна орбита 312 дни и изпрати сонда на повърхността. "Чандраян-2” е по-сложен проект, тъй като включва кацане и приземяване на малък кораб на Луната, който ще изследва минералогичния състав на лунната повърхност за един лунен ден (14 земни дни).
 
Индия започва да разработва собствена космическа програма от 1947 г., скоро след като страната получи независимост. А началото на тази лунна експедиция бе многократно отлагано. Първоначално беше планирано ISRO да изпрати експедиция през април 2018 г., след това през октомври, след - през януари, април и май 2019 г.
БТА, БГНЕС