/ БГНЕС
Кацането на спускаемия модул „Викрам“ на Луната е било твърдо, съобщи АП.

Индийската организация за космически изследвания вчера обяви, че орбиталният модул „Чандраян 2“ е локализирал „Викрам“ на лунната повърхност. Кацането обаче явно е било твърдо, каза ръководителят й Кайласавадиву Сиван. На въпроса какво е състоянието на модула, той отговори, че това още не е известно.

Връзка с „Викрам“ още не е установена, но опитите продължават. Спускането на апарата е било нормално до височина 2 км над лунната повърхност.

Индия ще пробва да се свърже с модула „Викрам“ на Луната още 14 дни

Комуникацията със спускаемия модул била прекъсната на последния етап от кацането на Луната, уточни ръководителят на Индийската космическа агенция. Той разказа, че спускането на „Викрам“ към лунната повърхност е протичало нормално и е било наблюдавано до 2,1 км от повърхността, както е било планирано. Връзката е била изгубена минути преди планираното приземяване на спускаемия модул близо до южния лунен полюс.

Индия все още определя мисията като успешна, защото кацането на Луната и изследванията на роувъра „Прагиян“ са само около 5% от нея. „Чандраян 2“ е изпратил термично изображение на спускаемия апарат. Данните от предаденото досега от мисията се анализират в центъра за нейното проследяване в Бангалор в Индия.

Спускаемият апарат се отдели от индийската лунна станция „Чандраян-2“

Корабът „Чандраян-2“ потегли на пътешествие до Луната от космодрум в Южна Индия на 22 юли. На борда на спускаемия модул „Викрам“ се намираше луноходът „Прагян“, тежащ 27 кг.

В момента на прекъсване на сигнала в центъра в Бангалор беше и индийският премиер Нарендра Моди. Той увери учените събрали се там, че свършеното досега не е малък подвиг.
„В живота има възходи и падения. Вашият усилен труд ни научи вече на много неща и цялата страна се гордее с вас“, каза Моди на учените. „Ако комуникацията със спускаемия апарат се възстанови, всички надежди са позволени. Нашето пътуване ще продължи. Бъдете силни. Аз съм с вас“, допълни той.

Индийският апарат „Чандраян-2“ навлезе в лунна орбита

Индия се опитва да стане четвъртата страна в света, която успешно е приземила космически апарат на Луната, след СССР, САЩ и Китай, припомня АФП.
БТА