Индексът на потребителските цени - надолу през март
Индексът на потребителските цени - надолу през март / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Според оповестените от Националния статистически институт данни индексът на потребителските цени за третия месец на годината е с 0,5% на сто под февруарското ниво. На годишна база обаче инфлацията през март е 2,7 процента.

При храните и безалкохолните напитки цените са се повишили през март с 0,4 на сто за месец и с 4,9 процента за година. Алкохолът и тютюневите изделия също отчитат лек ценови ръст от съответно 0,3 на сто за месец и 0,7 процента за последните дванадесет месеца.

Обратна е тенденцията при облеклото и обувките, където цените падат - спрямо февруари поевтиняването е с 0,8 на сто, а в сравнение с третия месец на миналата година – 1 процент.

В сферата на жилищата – наеми, ремонт и комунални разходи, за месец цените са паднали чувствително – с 3,1 на сто, но за година поскъпването е с 4,8 процента. Същите са тенденциите и при мебелите и електроуредите, които като цяло са поевтинели с 0,2 процента на месечна база и са поскъпнали с 0,5 на сто в рамките на година.

В здравеопазването през март цените са останали на февруарските нива, а в сравнение със същия месец на 2012 година се отчита спад от 1,7 на сто. В сферата на образованието цените също не са се променили през март в сравнение с предходния месец, а за година са се повишили с 3,9 процента.

В транспортния сектор статистиката регистрира ценови спадове – 0,7 на сто за месец и 0,3 на сто за година. При съобщенията пък няма ценови движения на месечна база, но на годишна основа има лек ръст от 0,1 на сто.

През март развлеченията са ни излезли с 1,3 на сто по-евтини в сравнение с февруари и с 0,3 на сто по-скъпи спрямо март миналата година. Подобни са тенденциите и при цените в ресторантите и хотелите, като за месец те са паднали с 0,1 на сто, а повишението в рамките на последните дванадесет месеца е 3,8 процента.