Имаме нужда от туристи, които ще влизат не само в кръчмите, но и в музеите, смята Бобева
Имаме нужда от туристи, които ще влизат не само в кръчмите, но и в музеите, смята Бобева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Представят проекта за национална стратегия в туризма следващата седмица
66982
Представят проекта за национална стратегия в туризма следващата седмица
  • Представят проекта за национална стратегия в туризма следващата седмица

Проектът на национална стратегия за туризма ще бъде представен в края на следващата седмица. Това съобщи в Димитровград вицепремиерът Даниела Бобева. Тя участва във форума „Димитровград - нови възможности за туризъм", с който бе даден стартът за втория етап на кампанията „Чудесата на България".

В стратегията е отделено специално място за културно-историческия туризъм. България има нужда от туристи с широк профил, които ще влизат не само в кръчмите, но и в музеите, коментира вицепремиерът Даниела Бобева. В тази връзка е и по-активната политика за привличане на туристи от източните страни, като за целта се работи върху възможностите за облекчаване на визовите режими, каза още Даниела Бобева.

„В края на следващата седмица ще имаме резултати дали ще можем да облекчим визовия режим за стрините, които главно са потенциални пазари на туристи за нас. Това касае държавите от ОНД, Турция, Азия, която е приоритетен пазар за туристи за нас", каза Бобева. По отношение на електронизирането на визите, вицепремиерът каза, че за това се мисли много години, но въпросът е кой ще го свърши. „Честно казано, не съм много амбициозна в областта на електронното управление, защото като виждам какво се е случвало досега, не знам. Всеки ден, като се виждам със специалисти в тази област, все повече се отчайвам", коментира тя.

Бобева каза, че смята в най-скоро време да събере съвета за електронно управление. „Всички питат колко пари има заделени, никой не казва може ли вече да видим нещо реално от електронното управление", каза тя. Вицепремиерът е изпратила преди месец писма до всички държавни органи да й опишат процесите, които са електронизирани в отделните министерства. Срокът за това е изтекъл миналата седмица и сега се прави обобщение и скоро ще се каже какво е електронизирано, какво няма и какво ще бъде предприето. Има пари за електронно управление през следващия програмен период, стана ясно от думите на Бобева. „Но аз произхождам от средите на финансистите и съм циция по природа, така че преди да се харчи, искам да съм сигурна, че нещо ще се свърши. Изглежда затова ме сложи министър-председателят да отговарям за електронното управление, защото съм циция и ще гледам първо работата, а после парите", каза тя.