„В рамките на 30 минути от получаването на сигнала, гъбите бяха изтеглени от щандовете на магазините от тази верига, от която се смята, че са се натровили хората. Информацията, която имам от 22 часа снощи, е, че се касае за два вида гъби - бяла и кафява култивирани печурки с произход Полша. Една партида обикновено означава един камион и обикновено е между 15 и 20 тона, от които повече от половината, по данни на търговската верига, вече са изконсумирани. Те са пуснати на пазара преди повече от 10 дни", коментира за „Здравей, България" по Нова телевизия д-р Любомир Кулински от дирекция „Контрол на храните" към БАБХ.

Семейство се отрови с гъби, купени от хипермаркет

„Ние, възбранявайки гъбите, сме взели 4 сборни проби от тези гъби, които ще бъдат изследвани за токсини. Гъбите са възбранени в търговската верига, описани са по количества и нито един килограм от тях няма да излезе на пазара.

Във вторник тричленно семейство се натрови с култивирани гъби, купени от хипермаркет в София. Първи в Александровска болница постъпил 80-годишният Петър Костов. Според лекарите той бил с нарушено съзнание, сънливост, не отговарял на зададените му въпроси и можел да извърши само ограничени движения. Пациентът веднага е приет в клиниката по нервни болести. В началото докторите предполагат, че става въпрос за мозъчно-съдов проблем, но съмненията им не се потвърдили.

От Агенцията по безопасност на храните са забранили на веригата да продава култивирани гъби и са изискали да бъде изтеглено цялото количество от обектите ѝ в страна. Инспектори към Агенцията са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

Източник: Nova.bg