Хонда спира производството на хибридни седани Акорд
Хонда спира производството на хибридни седани Акорд / netinfo

Японският автомобилостроител Хонда (Honda Motor Co.) прекратява производството на хибридния модел седан Акорд, предаде АП, като се позова на изявление на компанията.

Втората по продажби в Япония компания продължава да произвежда хибридни модели седан Сивик, но спира производството на хибридни седани Акорд, чийто нов модел се подготвяше да излезе на пазара към края на тази година, заяви прес-секретарят на компанията Йошиюки Курода.

Хибридният модел седан Акорд се продаваше само на територията на САЩ, но обемът на продажбите бе изключително разочароващ. От началото на 2004 г. са били продадени само 25 000 автомобила, а през 2006 г. - само 6100.

Хибридният модел Приус на Тойота (Тoyota Motor Corp.) е пазарен лидер по обем на продажби. От декември 1997 г. са били продадени около 729 800 автомобила, а компанията предлага и други хибридни модели като Камри и Лексус.

През май Хонда успя да продаде само 439 хибридни модела Акорд в САЩ, докато Тойота е продала 24 000 хибрида Приус.

Хонда продължава да произвежда хибридни седани Сивик, от които е продала над 153 000 от 2001 година. При това автомобилът се продава много добре както в Япония, така и в Европа и САЩ.

Компанията възнамерява в бъдеще да разработва хибридни автомобили, обещавайки да представи изцяло нов модел още през 2009 година.