Гурия: Високите цени пращат сигнал за намаляване употребата на горива
Гурия: Високите цени пращат сигнал за намаляване употребата на горива / снимка: БГНЕС

Високите цени на петрола са добре доши доколкото изпращат ясен сигнал на потребителите и компаниите да намалят употребата на горива, каза председателят на Организацията за икономическо сътрудничаство и развитие Анхел Гурия. На срещата на най-богатите страни в света Гурия каза, че би било катастрофално, ако те намалят данъците или субсидират цените, предаде Би Би Си.

„Най-доброто решение за високите цени на горивата е високите цени” да намалят търсенето, каза Гурия. Членовете на органицзацията се събрират, за да съгласуват планове за борба с климатичните промени и намаляване на ефектите от световната финансова криза.

Годишната среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се провежда в момент, когато светът е изправен пред рязък спад в икономиката и нарастващи цени на потрола, които дори стигнаха безпрецедентния ценови рекорд от 135 долара за барел, напомня Би Би Си.

Организацията за икономическо сътрудничаство и развитие обединява безнеса, групи за натиск и правителства в опита им да намерят общ подход в това как да намялат парниковите емисии и да забавят глаболното затопляне. На срещата ще се обсъди приложимостта на ядрената енергия и биогоривата за задоволяване на нарастващите нужди от енергия. Ще се обърне внимание и на ролята на компаниите за стимулиране на чистите технологии.