/ gettyimages.com
Американският интернет портал Google ще открие център за фундаментални изследвания, ориентиран към изкуствения интелект. Това обяви компанията по повод среща на своя ръководител Сундар Пичай с френския президент Еманюел Макрон.
 
Този център за фундаментални проучвания, който е трети за компанията след Mountain View в САЩ и Цюрих в Швейцария, ще бъде изграден във френската столица на площ от 6000 кв.м.
 
Стивън Хокинг алармира за заплахата от развитието на изкуствения интелект

"Различните реализации на страната в областта на науките, изкуството и в академичната сфера, ще го направят идеално място за създаване на център за фундаментални изследвания за изкуствения интелект", обясни Сундар Пичай, цитиран в комюнике. Успоредно с това Google ще инвестира в увеличаване на броя на заетите лица от 700 на 1000 души.
 
Още един интернет гигант - Facebook по-рано вече обяви намерението си да удвои броят на учените в своя център за изкуствен интелект, създаден в Париж през 2015 г., от 30 на 60 души.
 
Facebook разчита на изкуствения интелект в борбата със самоубийствата

Този център, FAIR Paris, е един от четирите подобни по света, в които Facebook прави своите изследвания за изкуствения интелект. Компанията вече обяви, че до 2022 г. ще инвестира допълнително 10 млн. евро за ускоряване на разработването на изкуствен интелект във Франция.
 
БГНЕС