Глобяват България, ако няма акциз за домашната ракия
Глобяват България, ако няма акциз за домашната ракия / netinfo

Шансът България да получи някакво специфично намаление за акциза за домашната ракия е абсолютно минимален, дори нулев. Това каза в предаването „Портфейл” на Дарик заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Той даде за пример това, че подобни искания са имали и Кипър, и Гърция и всички държави, които са имали такива производства, но не са го получили.

Като държава членка на Европейския съюз България ще се опита да настоява вместо 50%, акцизът за количеството, определено за семейна консумация, да е по-нисък – 25% от определената ставка. Към този момент, обаче, акцизът трябва да се събира, защото в противен случай Европейската комисия може да наложи финансови санкции на страната ни, каза още заместник-министърът на финансите. Ето какво още каза Георги Кадиев:

След три месеца, като дойдат евроекспертите, а те ще дойдат още март месец, и кажат: „Вие колко сте събрали от акциз от такова производство?”, и ние кажем: „Нула”, веднага ще кажат: „Вие не изпълнявате договорните задължения”. Оттук нататък следват съответните процедури и евентуално дело срещу България и съответно глоби. И тогава бих попитал съгласно ли е българското общество да плати от държавния бюджет, от пари, събрани от всички данъкоплатци, някаква сума пари за това, че определена група хора не желае да спазва правилата на Европейския съюз. В крайна сметка това е цената на влизане в Европейския съюз.

Какви са глобите, които може да ни наложи Европейския съюз, затова, че българските граждани отказват да плащат акциз за домашната ракия?

Това е сложна процедура и в никакъв случай не е нещо, което се определя за ден или за два. Но общата логика е, че това, което те считат, че трябва да бъде събрано от Агенция „Митници” правят някакви прогнози – какво е производството, колко литра са минали, колко би трябвало да бъде събраният акциз. И „Вие сте събрали нула, затова бъдете така добри и ги извадете от държавния бюджет”.

Какво е количеството, което е планирано да бъде произведено, съответно акцизът, който е планирано да бъде събран от Агенция „Митници” от домашна ракия?

В момента правим разпределението на акциза в Министерство на финансите, както и разпределението на ДДС – коя част от него ще дойде от Агенция „Митници”, коя част от Националната агенция по приходите. В никакъв случай не е някакво фрапантно и голямо количество. И когато приехме този закон, в никакъв случай не го направихме от фискална гледна точка, че очакваме от там някакви милиони, с които ще напълним бюджета. Ние събираме достатъчно приходи, разбира се, би било хубаво да събираме още, но миналата година имаме 3,5 процента излишък, тази година се надяваме да стигнем над 2 процента. Там нямахме избор. Това е така във всички останали държави членки на Европейския съюз.