/ ThinkStock/Getty Images
Германските инвеститори бягат от България
97217
Германските инвеститори бягат от България
  • Германските инвеститори бягат от България
Германските инвеститори в Албания са по-доволни от усилията на институциите там в борбата с корупцията и престъпността отколкото германските инвеститори от мерките, които се вземат срещу тези негативни явления в България. Това показват данни, представени от Германо-българската индустриално-търговска камара.
 
3% от германските фирми, опериращи в Албания, са изразили позиция, че са много доволни от прозрачността на обществените поръчки, докато подобно мнение не е изразил нито един германски инвеститор в България.
 
Според данните, които се обобщават от германо-унгарската камара, германските компании са по-доволни от качеството на академичното образование в Албания отколкото германските фирми у нас.
 
Управителят на германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев призна за отлив на германските инвеститори у нас, но не смята, че това е тенденция. 72% от анкетираните в страната ни не са доволни от напредъка с борбата с корупцията и престъпността, поясни Василев.
 
Близо 131 млн. евро са германските инвестиции в България за 2017 г. 48% от анкетираните германски фирми у нас одобряват въвеждането на еврото у нас, но 36% от участниците в проучването се обявяват против. За пореден път България получава похвали за данъчната система и цената на работната ръка.