Генномодифицирани храни без обозначение се предлагат на нашия пазар
Генномодифицирани храни без обозначение се предлагат на нашия пазар / netinfo

На българския пазар се предлагат генномодифицирани храни, без да има обозначение на опаковката за наличие на модифицирани съставки. Това съобщиха специалисти от Министерство на здравеопазването. Проверки са показали, че на българския пазар се предлагат генномодифицирани царевично брашно, пуканки, соево брашно, колбаси и соеви изолати.

Преди около три месеца в страната е внесен соев изолат, който е произведен от генномодифицирани организми и не е имал разрешение за пускане на пазара. Изолатът е трябвало да бъде използван за производство на соеви колбаси, той обаче е бил изгорен, преди да стигне до потребителя. Това съобщи Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор.

Миналата година на територията на Европейския съюз е открит генномодифициран ориз без разрешение за продажба, който е бил изтеглен бързо от пазара. Българска фирма също е внесла около 600 килограма от ориза от Италия, но той е бил изтеглен, преди да достигне до пазара.

Най-големият проблем според експертите е, че наличието на генномодифициран продукт в стоките не се обозначава на етикета и по този начин потребителите не могат да разберат дали в продуктите има генномодифицирана храна. На европейския пазар най-често такива храни се внасят от САЩ и Аржентина.